Om diamanter

Diamonds are forever…

Intet stof er så hårdt som diamanten, så derfor er den nærmest uforgængelig. Diamanter er ikke kun en smuk ædelsten men også en god investering for livet. Når vi taler om diamanter og prisen på disse, må vi altid huske at skele til de fire C’er: Carat = vægt Colour = farve Clarity = klarhed Cut = slibning Carat/Vægt: Alle ædelstenes vægt måles i carat. Der går 5 carat på 1 gram – dvs. 1 carat svarer til 0,2 gram. DiamantColour/Farve: Ved første øjekast synes alle diamanter at være helt hvide, men kigger man nærmere efter vil mange af dem have svage nuancer eller farveskær. Det er en indfarvning opstået under dannelsen af diamanten i jordens indre. De dyreste diamanter er de farveløse – man kan også kalde dem helt hvide. Farverne bliver kategoriseret som følger:
River Sjældneste hvid
Top Wesselton Sjælden hvid
Wesselton Hvid
Top Crystal Svagt tonet hvid
Crystal Let tonet hvid
Top cape Tonet hvid
Cape Let gullig
Light Yellow Gullig
Yellow Let gul

Cut/Slibning:

Uden slibning er diamanten bare en almindelig kedelig sten uden den helt store interesse. Det er slibningen som bringer skønheden frem i diamanten. Stenen kan slibes i et utal af former som f.eks. oval-, dråbe- eller hjerteformet, men bedst kedet er den runde.

Når vi taler om diamanter og brillanter, er det en og samme sten, men det der gør forskellen er den måde stenen er slebet på. En diamant bliver altså først til en brillant når den er blevet slebet og fået sine 57 fasetter/flader. Det er vigtigt at brillanten bliver slebet korrekt, så den tilbagekaster lyset perfekt og derved skinner og glimter mest muligt.

Clarity/Klarhed:

Meget sjældent finder man diamanter, som er helt rene og klare uden nogen som helst ”fejl” også kaldt indeslutninger. Diamantens klarhed eller renhed bestemmes af, hvor mange indeslutninger stenen har, og hvor store de er. Urenhederne kan forekomme på overfladen, men ligger oftest inde i diamanter. Indeslutningerne kan være små kulpartikler, revner eller krystaller som er opstået gennem tusinder af år som det har taget for skabelsen at diamanten.

Diamanter er overordnet inddelt i de følgende hovedgrader:

Lup-renIngen indeslutninger
VVSMeget, meget små indeslutninger
VSMeget små indeslutninger
SISmå indeslutninger
PISynlige indeslutninger